iamatika_1Η μεγάλη προίκα της Εύβοιας (στα Λουτρά Αιδηψού) είναι οι ιαματικές πηγές της. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οC μέχρι 86οC . Εκτός από τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια που λειτουργούν εντός ή εκτός ξενοδοχείων με τη μορφή κανονικών λουτήρων ή πισίνας, απόκτημα για τη Λουτρόπολη αποτελεί το υδροθεραπευτήριο του Ε. Ο. Τ. το οποίο παρέχει  όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές. Πρέπει να τονιστεί ότι  το μεγάλο αυτό συγκρότημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα του είδους του στη χώρα μας. Εκτός των κανονικών λουτήρων διαθέτει επίσης και λουτήρες ειδικών θεραπειών, λουτήρες άκρων, σκοτσέζικο ντους. Η ανοιχτή πισίνα καλύπτει τις ανάγκες της υδροθεραπείας με χαμηλό κόστος. Το φυσικοθεραπευτήριο με τα όργανα γύμνασης και ηλεκτροθεραπείας βοηθά στην άμεση και δεκτικότερη αντίδραση του οργανισμού στη λουτροθεραπεία.

Σημαντικό στολίδι  των Λουτρών της Αιδηψού είναι σήμερα το άρτι “ανακαινισθέν εκ βάθρων” ΘΕΡΜΑΙ ΣΥΛΛΑ. Πήρε το όνομά του από το Ρωμαίο κοσμοκατακτητή στρατηγό Σύλλα που παρέμεινε στην πόλη προκειμένου να κάνει λουτροθεραπεία για κάποια ασθένεια των ποδιών του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πλούταρχος: “Σύλλας δέ διατρίβοντι περί τάς Αθήνας, άλγημα ναρκώδες μετά βάρους είς τούς πόδας ένέπεσεν, ό φησίν ό Στράβων ποδάγρας ψελλισμόν. Διαπλεύσας ούν είς Αίδηψού, έχρήτο τοίς θερμοίς ύδασι, ΄ραθυμών άμα και  συνδιημερεύων τούς περί του Διονύσου τεχνίτας”. Στα 1988 χαρακτηρίστηκε μαζί με άλλα κτίρια διατηρητέο και έτσι οι νέοι ιδιοκτήτες του μπόρεσαν, κρατώντας ανέπαφη την εξωτερική του μορφή να κατασκευάσουν ένα μαγευτικό ξενοδοχειακό συγκρότημα υδροθεραπείας και αναζωογόνησης που αμιλλάται των καλύτερων SPA του εξωτερικού.

Η Δημοτική Πλαζ καλύπτει τις ανάγκες όλων όσων θέλουν να συνδυάσουν τη λουτροθεραπεία με το ευεργετικό θαλασσινό νερό.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ

Οι εκθέσεις των ειδικών υδρολόγων γιατρών, αλλά και άλλων επιστημόνων, που έχουν εκδοθεί μετά το 1950 καταλήγουν σε συμπεράσματα, τα οποία είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό ίδια.

Τα ιαματικά νερά της Αιδηψού ενδείκνυνται για τις παρακάτω παθήσεις:

1.     Εκφυλιστικές αρθροπάθειες ( χρόνιες και παραμορφωτικές καταστάσεις ).

2.     Ρευματοπάθειες ( χρόνιες μορφές ρευματισμών ).

3.     Σπονδυλοαθρίτιδες ( χρόνιες και αγκυλωτικές μορφές ).

4.     Ριζίτιδες.

5.     Οσφυαλγίες.

6.     Ισχιαλγίες.

7.     Μετατραυματικές δυσμορφίες και αγκυλώσεις.

8.     Περιφερικές νευρίτιδες ( νευραλγίες-μυαλγίες ).

9.     Ημικρανίες.

10.  Τενοντίτιδες.

11.  Χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις ( σαλπιγγίτις, ενδομητρίτις, ωοθηκική ανεπάρκεια, λευκόρροια .καθώς και μερικές περιπτώσεις στείρωσης ).

12.  Αγγειοπάθειες ( στην περιφερική κυκλοφορική ανεπάρκεια επιδρά το διοξείδιο του άνθρακα ).

13.  Παθήσεις του ενδοκρινολογικού κύκλου (επιδρά η αναζωογονητική δράση του Ραδονίου ).

iamatika_2ΛΑΣΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εκτός από τα συνηθισμένα λουτρά, μπορεί να γίνει χρήση της λάσπης για θεραπευτικούς λόγους. Είναι τα περίφημα λασπόλουτρα, που γίνονται σε ειδικά υδροθεραπευτήρια. Η λάσπη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά  με ολική επικάλυψη του σώματος, είτε  με επάλειψη των σημείων που υποφέρουν.

ΠΟΣΙΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για συμπληρωματική θεραπεία οι ειδικοί συνιστούν   την ποσιθεραπεία με νερό των πηγών ποσίμου ύδατος. Το νερό αυτό είναι ευστόμαχο και διουριτικό με χημική σύσταση ίδια με εκείνη των υδάτων του Λουτρακίου. Η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1930, μετά από έρευνα παρατηρεί ότι τα ύδατα της περιοχής της Αιδηψού, εκτός των άλλων ευεργετικών επιδράσεων επί της ανθρώπινης υγείας, έχουν θεραπευτικές  ιδιότητες επί όλων των μορφών της ουλίτιδας.